Musiclinks

Mitt musikintresse är stort, och jag har varit något av en allätare alltsedan 1960-talet. Britt-popen gillade jag skarpt och lyssnade på Beatles, Stones, Small faces samt amerikanerna som Byrds, Crosby, Stills, Nash and Young, m.m. På senare år har jag lärt mig uppskatta jazzmusik som Coltranes och Duke Ellington och även en del klassiskt i lagoma doser. Trubadurerna ligger också nära mitt hjärta som Evert Taube, Cornelis V, Fred Åkerström och nyare som Hellström och Winnerbäck.

Mest lyssnar jag på s k streamad musik från Deezer. Fast de gamla CD-skivorna får rulla de med i spelare och bil. Vinylskivorna kommer fram mera sällan - fast jag har hört att de skall leverera en varmare, mjukare ljudbild. Jag har också försöjkt mig på att skapa en del egen musik el sjunga andras låtar till eget git-komp. Har lagt ut några sådana på Soundcloud.com, för den ev. intresserade. Mitt alias där är Robinzoon.

 

Boktips bland musikbiografier - poulärmusik:

Neil Young "Bilar och sånt" På eng: "Special de luxe" Gemytlig och cool. Mycket om bilar förstås - både stora amerikanare men också funktionella jeepar och jeepsters som orkar uppför de branta sluttnigarna i norra Kalifornien. Så klart också en hel del om NY och hans musikantvänners magiska karriär under åren från mitten av 60-talet och fram till 1980.talet (mest). Till läsningen passar det bra att lyssna till skivan "Harvest" som NY själv klassar so sin kanske främsta. Singeln "Heart of Gold" som gavs ut samtidigt blev en listetta i USA. (Finns en del rörande episoder om hundar också i biografin Del2)

 

Great loss for us all: David Bowie dead in Januari -16 at he age of 69. His Music and a career where "changing" is a lead Word has inspired. His Music and artistic struggle has made Life a Little more easy for us all. Thank You!

Reccommend the documentary "Five years" about Bowies changing career. Shown now at SvtPlay.

 

Bob Dylan har inte dragit ner på turneringstakten, trots sina 75 år. Han har inte

ens tid att hämta plaketten och prispengarna vid morgondagens prisceremoni i

Stockholm Nobelprisvinnare i litteratur är han ändå. Dylans roman "Tarantula"

skall dramatiseras och sändas i radio. Hans memoarer Del1 (Kommer 2:an?)

läses också i radio. Uppmärksamhet har den gode Dylan fått så han förtjänar!

 

Många musiklegendarer döda detta år:

1. Den internationellt kände förnyaren av Rock'nRollmusiken Chuck Berry, död i slutet av mars -2017 i en ålder av 90 år. "Roll over Beethoven",

2. Svenske Sven-Erik Magnusson som bildade Sven Ingvars, dansbandet som spelat tillsammans sedan 1956 och alltså jubilerade förra året med en bejublad riksturné... Gruppen spelade även folkmusik och tonsatta Gustav Frödings vistexter som "Det var dans bort i vägen", pop- även med djupare innehåll som "Traktens enda blondin" Frontfiguren Sven blev 74 år och dog den 22 mars 2017.

 

Musiktips tillagda till Kulturhusets sida i april!

Mamuntisunio, el photonius - Jalium calaniluitus